Dacă ai ajuns pe această pagină, probabil te gândești să îți achiziționezi un aparat foto, însă nu știi ce tip de astfel de aparat ți se potrivește. Într-adevăr, cu abundența tipurilor și modelelor de aparate foto de pe piață, poate fi complicat să îți dai seama exact ce îți trebuie dacă nu ești tocmai un expert. Din acest motiv astăzi ne vom uita la diferențele între aparatele foto compacte, cele mirrorless și cele DSLR.

Aparatele foto compacte, sunt acele aparate mai mici, pe care le vedeam pe la toată lumea în vacanțe, până când telefoanele mobile au început să ne ofere camere foto echivalente, sau chiar mai performante decât unele aparate foto compacte. Acestea însă nu sunt total inutile, din moment ce, de obicei, ele ne oferă un control mai bun asupra setărilor, iar unele modele pot avea niște senzori de imagine mult superiori telefoanelor mobile, însă la un preț corespunzător. Aparatele compacte încep ca preț de la aproximativ 350 de Lei, asta bineînțeles dacă nu aveți pretenții foarte mari atât la calitatea imaginii cât și la controlul oferit de acestea asupra setărilor.

Aparatele foto mirrorless sunt o opțiune din ce în ce mai populară printre cei care folosesc aparatele foto pentru a înregistra conținut video, mai ales faimosul format de conținut numit vlog, în care persoana care folosește aparatul își filmează viața de zi cu zi. Acest lucru se datorează faptului că acestea au greutatea și dimensiunea mult mai mici decât aparatele foto DSLR, păstrând calitatea senzorilor din aparatele de tip DSLR.

Aparatele foto de tip DSLR sunt cele mai populare printre profesioniști, acestea îmbinând calitatea imaginii vechilor aparate de tip SLR cu ușurința utilizării aparatelor foto digitale. Un avantaj al aparatelor de tip DSLR peste cele de tip compact este faptul că acestea beneficiază de posibilitatea de a li se schimba obiectivul, acest lucru făcând aparatele foto de tip DSLR foarte bune în orice condiții, dar bineînțeles acesta trebuie folosit și cu obiectivul potrivit.