Fotografia Macro ne prezinta lumea inconjuratoare intr-o noua viziune, mult mai spectaculoasa. Este lumea noastră, dar dintr-o perspectivă nouă și diferită, din perspectiva fotografului.
Ce este fotografia macro?
Fotografia macro este arta de a face lucrurile minuscule să pară mari. Puteți face acest lucru prin apropierea aparatului foto de subiectul dvs. sau prin folosirea unui obiectiv și prin zoom.
Definiția corectă a fotografiei macro este o imagine al cărei subiect este reprodus cel puțin la 1: 1. Asta înseamnă că imaginea de pe senzorul camerei sau de pe film are aceeași dimensiune, sau chiar mai mare, decât subiectul din viața reală.
Fotografiile macro pot fi despre aproape orice, dar există câteva genuri clasice la care fotografii macro revin din nou și din nou. Insectele sunt exemplul perfect. Sunt minuscule, iar o imagine macro a unei insecte duce privitorul într-un univers cu totul diferit.
Fotografia macro cu lentile, pentru începători
În timp ce definitia macro-urilor este simplă, a face fotografii macro frumoase nu este la fel de simplu. Odată ce v-ati apucat de treaba, veți descoperi că unele aspecte legate de echipamente si tehnică va ridica intrebari noi.
Fotografia macro necesită să folositi pana la extrem limitele camerei și lentilelor. Fortarea limitelor este amuzantă, dar înseamnă, de asemenea, că dacă nu știi cu atenție setările camerei și ce poate face combinația dvs. de camere și obiectiv, riscați fotografii încețoșate și rezultate dezamăgitoare. În timp ce aproape orice camera foto poate lua unele imagini macro, veți avea nevoie de un obiectiv specializat (și un aparat DSLR sau o cameră mirrorless pentru a-l susține) pentru a captura macro-uri de calitate profesională.
Veți dori, de asemenea, să aflați despre cum să compuneți și cum să luminați o macro. Adâncimea de câmp joacă un rol deosebit de important. În funcție de subiectul dvs., este posibil să fiți nevoit să aflați și despre alte subiecte de specialitate. De exemplu, dacă urmăriți fotografii cu insecte, poate doriți să aflați despre tipurile de insecte și comportamentele acestora.
Toate acestea ar putea face ca fotografia macro cu lentile sa para prea complicata, dar nu este așa. Este pur și simplu un gen de fotografie specializat, care se ofera multa distractie și deschide multe opțiuni noi.
5 sfaturi pentru fotografi macro
1. Obțineți camera potrivită
După cum veți vedea în curând, cerințele reale de echipament pentru fotografie macro sunt centrate în jurul obiectivului ales. Dar pentru a utiliza cele mai bune lentile macro, veți avea nevoie de o camera foto la care sa le montati.
Camerele foto cu lentile interschimbabile sunt preferatele pentru fotografii macro. Sistemele DSLR și mirrorless funcționează la fel de bine. Dacă dețineți deja o cameră foto, aveti probabil multe opțiuni macro. Dacă doriți să începeți de la zero, luați în considerare mai întâi cumpărăturile pentru lentile. Desi poate părea un pic aiurea, în cele din urmă, s-ar putea să fii mai fericit cu alegera facuta.
Cel mai important aspect în selectarea camerei foto va fi tipul de senzor de utilizat. Un senzor crop, precum un APS-C sau un micro 4/3, va oferi mai multă distanță focală. Asta nu înseamnă că senzorii cu cadru complet nu pot fi folosiți pentru macro-uri, dar un senzor decupat va oferi un pic mai mult de zoom care ar putea fi util!
2. Obțineți lentila potrivită
Deci, ce trebuie sa faca un obiectiv bun pentru macro-uri de calitate? De la inceput trebuie sa spunem ca nu există un obiectiv ideal pentru macro-uri, deoarece există diferite tipuri de imagini macro.
Mai intai, comparați lentilele în funcție de distanțele lor minime de focalizare. Acest lucru merge mână în mână cu distanța focală a obiectivului. Dacă doriți să obțineți o imagine de aproape, puteți apropia camera foarte aproape de subiectul dvs. sau puteți utiliza un teleobiectiv și puteți fi mai departe. În general, lentilele telescopice necesită să fii mai departe de subiect.
Distanța focală a obiectivului pe care îl alegeți depinde de ce fel de imagini macro doriți să produceți. În general, lentilele macro se încadrează între 70 și 200 mm. Zona ideala este între 100 și 135 mm, ceea ce oferă un echilibru între apropierea suficientă și un câmp vizual frumos.
Fotografia cu lentile macro se face de obicei cu o focalizare manuală atentă. Ca atare, mulți fotografi se bucură de utilizarea lentilelor vechi și a tuburilor de adaptare. Luați în considerare să alegeți un obiectiv mai vechi complet manual. Puteți obține oferte excelente pentru lentile de acest fel de la producători de top precum Leica, Canon și Nikon.
3. Ce trebuie sa stim despre setarea Macro a camerei?
Multe camere mici și smartphone-uri au o setare macro încorporată. Acest lucru nu poate schimba lentila aparatului, ci doar ajustează setările digitale pentru o imagine macro „atat de bună pe cât se poate”. Nu este perfect, dar dacă apare o oportunitate de fotografie macro, încercați aceasta. S-ar putea să fii surprins cu ce iese.
Desigur, cea mai bună modalitate de a obține cea mai bună imagine macro este să aveți o cameră foto cu lentile interschimbabile, cu un obiectiv macro construit special. Dar, uneori, suntem pe teren, filmăm altceva și ceva ne atrage atenția. Este plăcut să știi cum să folosești toate instrumentele din kit.
4. Setarea adâncimii de câmp pentru fotografie macro
Când operați atât de aproape de subiectul dvs., adâncimea câmpului devine considerabil mai dificilă. Setările cu deschidere largă vor produce o adâncime de câmp care lasă o mare parte din imagine neclară. Ca urmare, f-stop-urile între f / 8 și f / 16 sunt utilizate cel mai frecvent în fotografiile macro.
O revizuire rapidă a triunghiului de expunere va arăta problemele asociate. Dacă sunteți limitat la fotografierea la f / 8 sau mai sus, trebuie să faceți ajustări la viteza obturatorului sau ISO. În general, fotografii profesioniști vor lăsa setarea ISO mai scăzuta pentru a păstra calitatea imaginii și pentru a evita bruiajul senzorului. Deci viteza obturatorului trebuie încetinită pentru a permite căderea suficientă a luminii asupra senzorului. Lăsând obturatorul deschis mai mult timp se obtin imagini minunate, dar înseamnă că ținerea in mana nu este o opțiune și trebuie să folosiți un trepied.
5. Fii atent la viteza obturatorului
Fotografierea cu o viteză mai mică decât de obicei inseamna sa tineti cont de o serie de considerații pe care va trebui să le abordați. Primul este riscul tremurarii mâinii. Menținerea manuala a aparatului foto pentru fotografii macro nu este de obicei o opțiune realistă. În anumite condiții, cu un iluminat generos este posibil să ai noroc. Dar dacă doriți să obțineți fotografia macro in orice conditii, va trebui să utilizați un trepied pentru a sprijini camera foto.
Dar viteza lentă a obturatorului înseamnă că trebuie să acordați atenție și altor obiecte in mișcare. Dacă fotografiați plante sau flori în aer liber, orice adiere ar putea face plantele să se miște. Dacă se mișcă, nu se vor estompa doar din cauza mișcării, dar s-ar putea să se estompeze din cauza că acestea se deplasează în afara adâncimii câmpului. Dacă există vânt, poate doriți să luați în considerare ca un asistent să țină planta nemiscata. Sau s-ar putea să poți rezolva o formă de blocare a vântului.
Cateva sugestii de final pentru aspirantii la fotografia macro
- Unul dintre cele mai bune motive pentru a face fotografii macro este să împărtășești o viziune noua asupra lumii din jurul nostru. După ce vă apropiați de nivelul macro, puteți observa lucruri pe care nu le-ați văzut niciodată. Texturile, tiparele și alte elemente abstracte pot face singure compoziții frumoase. Încercați să surprindeți câteva fotografii ca acestea și s-ar putea să fiți surprinși de rezultate.
- Nu vă împiedicați prea mult de definiția fotografiei macro. Fără un pic de fundal și o parte din mediul inconjurator din imagine, poate fi greu pentru unii spectatori să spună la ce se uită. Fa un pas mai in spate, oferă subiectului tău suficient spatiu din mediul în care trăiește.
- De asemenea, nu uitați să vă deplasați. Încercați unghiuri noi și creative. Imaginile macro, cu câmpul lor vizual redus, înseamnă că chiar și o mică schimbare a poziției dvs. poate avea rezultate considerabile în imagine. Încercați să fotografiați de sus sau de jos.
- Desigur, nu treceți cu vederea elementele de bază. Multe compoziții macro pot aplica cu ușurință Regula Treimii sau Raportul de Aur.
- Întrebați-vă, cum va vedea privitorul imaginea și cum îl puteți ajuta să exploreze această lume nouă.
Fotografiile macro nu sunt greu de realizat și nu necesită neaparat echipamente noi costisitoare. Da, poți cheltui mii de lei pe cele mai bune lentile, dar la fel ca în multe alte tipuri de fotografie, există modalități ieftine de a experimenta și de a te juca. Odată ce ai înțeles ce este fotografia macro, ochii sunt deschisi către posibilități nelimitate.
0 Comentarii