Tipuri de fotografie pe care ar trebui să le știi

14 februarie 2020

By Adminul

Comments

Este util să înțelegem diferitele tipuri de fotografie și genuri practicate astăzi. Pe de o parte, este bine să știți că nu vă lipsesc imaginile bune de la fotografi care surprind si alte subiecte decât voi. Dar, mai important, atunci când vedeți o gamă largă de tipuri și stiluri fotografice, s-ar putea să gasiți inspirație și să încercați și voi un alt gen de fotografie. Deși această listă nu acoperă tipurile de fotografii, ea prezintă multe dintre cele mai importante.
Mai jos este lista tipurilor și genurilor de fotografie care există astăzi. Puteți face clic pe oricare dintre link-uri pentru a trece direct la acea secțiune din articol.

Cuprins

A. Tipuri de fotografie de natură

Peisaj

fotografia peisagisticaFotografia peisagistică este un alt mod de a spune fotografie scenică sau de mediu.

Ea presupune fotografierea unei scene naturale – adesea mari și grandioase, dar uneori mai mici și mai intime – într-un mod care aduce privitorul într-o scenă.

Fotografia peisagistică este una dintre cele mai populare tipuri de fotografie de astăzi, continand mai multe sub-genuri, cum ar fi fotografia cu furtuni, peisaje marine etc. Cu o definiție mai largă, include, de asemenea, fotografie „peisaj urban” și scene artificiale.

Fotografia peisagistică este un tip de fotografie foarte accesibil, dar asta nu înseamnă că este ușor de stăpânit!

Faună sălbatică

Fotografia cu animale sălbatice poate scoate la iveală unii dintre cei mai intensi fotografi pe care îi veți întâlni – oameni care ar putea petrece ore întregi în așteptarea ca un animal să rătăcească în locul perfect sau să caute creaturi pe care majoritatea oamenilor ar încerca să le evite. Dar este, de asemenea, ceva ce poți exersa în propria curte sau într-o scurtă deplasare cu mașina de unde locuiești, deoarece există animale care pot fi găsite peste tot. Din când în când, veți vedea o serie de fotografii cu animale sălbatice urbane care rivalizează cu cele mai bune imagini surprinse în locații mai îndepărtate.

Macro

Unul dintre cele mai accesibile tipuri este fotografia macro, arta de a surprinde mici creaturi și obiecte pe care de obicei le trecem cu vederea. Fotografia macro este de obicei asociată cu imagini cu insecte și flori, dar chiar și subiecte precum fulgii de zăpadă sau picăturile de apă din studio pot face fotografii macro uimitoare. Un stil de fotografie înrudit este pur și simplu fotografia „de aproape”, care s-ar putea să nu fie la fel de mărită ca adevărata lucrare macro, dar totuși izolează o mică porție de lume care altfel s-ar putea să nu iasă în evidență.
Deși un obiectiv macro dedicat poate fi scump, un set de tuburi de extensie este mult mai ieftin și poate funcționa foarte bine cu echipamentele actuale. Pentru fotografii care fac fotografii doar atunci când călătoresc, recomandarea mea de top este să începi să practici macro fotografia într-un fel sau altul. Nu este ușor de stăpânit, dar veți învăța unele abilități tehnice foarte utile și să faceți câteva fotografii minunate pe parcurs.

Sub apă

fotografia subacvaticaNu este întotdeauna ușor să faci fotografii subacvatice, chiar dacă locuiești în locația potrivită pentru asta.

Nu numai că aveți nevoie de o cameră foto impermeabilă bună, dar aveți nevoie și de anumite echipamente de iluminat specifice în momentul în care începeți să faceți fotografii la o adancime ceva mai mare.

Adăugați echipamentul de scafandru și pregătirea necesară pentru scufundări mai lungi și puteți vedea de ce acesta este unul dintre genurile cele mai complicate pentru a îl începe să-l practicați.

Dar dacă investesti bani și efort, vei ajunge la fotografii pe care nu le face chiar atât de multe persoane astăzi.

Fotografia subacvatică este foarte diversa, de la animale sălbatice și macro, până la portrete care vă atrag atenția.

Astrofotografie

Cuprinzând totul, de la imaginile de pe smartphone făcute printr-un telescop până la fotografii în spațiu profund de la Hubble, astrofotografia poate fi unul dintre cele mai uimitoare tipuri de fotografie pe care să le practici. Este uimitoare din două motive: în primul rând, dimensiunea și amploarea subiecților surprinși în acest stil de fotografie sunt suficiente pentru a atrage uimirea existențială în aproape oricine. Dar mai mult decât atât, dacă nu aveți o expunere excelentă și tehnici de post-procesare, orice lipsă de cunoștințe va fi imediat evidentă.
Există, de asemenea, un gen de fotografie „astrolandscape” care include Calea Lactee cu o felie de Pământ în prim plan. Deși este încă dificil să faci fotografii astrolandscape, pentru cei mai mulți fotografi le este ușor să le stăpânească.

Fotografie aeriană

fotografia aerianaEste discutabil daca fotografia aeriana este pur și simplu o ramură a fotografiei peisagistice sau un gen propriu este discutabil.

Dar în orice caz, fotografia aeriană se confruntă cu o explozie în popularitate astăzi datorită apariției dronelor de înaltă calitate.

Fotografia aeriană cuprinde, de asemenea, imagini la înălțime mare de la avioane și elicoptere, precum și imagini în care subiectul este artificial, mai degrabă decât un peisaj în sine.

Științific

fotografia stiintificaFotografia științifică este o categorie largă, care cuprinde totul, de la fotografie la microscop cu mărire extremă până la astrofotografie.

Unele obiecte artificiale se strecoară și în acest fel, cum ar fi fotografiile cu colizorii de particule sau stația spațială care devin periodic virale.

Fotografia stiintifica este un tip de fotografie pe care sper că va continua să-l acorde din ce în ce mai multă atenție în viitor.

Ea are puterea de a ne arăta obiective cu totul noi și de a schimba modul în care gândim despre lume.

B. Tipuri de fotografie de oameni

Portrete

Cel mai larg tip de fotografie este portretul, care acoperă totul, de la portretele familiei până la fotografii fine și lucrări comerciale. Adesea, scopul portretului este să arate caracterul unui subiect – să surprindă personalitatea și emoția persoanei într-o imagine. Fotografia de portret este, de asemenea, un gen accesibil în general, care nu necesită mai mult decât o singură lentilă primă și bliț pentru a începe la un nivel înalt (sau orice echipament ai deja dacă vrei doar sa incerci marea cu degetul). Însă captarea esenței unui subiect sau îndeplinirea obiectivelor pentru proiectul dvs. comercial poate dura o viață intrega.

Nunti si botezuri

Unele dintre cele mai importante evenimente din viața multor oameni sunt nunțile și botezurile, iar asta înseamnă că fotografii de nuntă sau de botez au o responsabilitate uriașă. Nu numai că fotografii de nuntă și de botez trebuie să aibă cunostinte bune despre aparate foto și de iluminat, dar trebuie să știe să lucreze cu oamenii și să capteze emoțiile potrivite aproape fără efort. Acesta este un tip de fotografie dificil de practicat și ai putine șanse să o faci corect, așa că am foarte mult respect pentru fotografii de nuntă sau de botez buni.

Documentar

Fotografii documentari încearcă să transmită știri sau informații în imaginile lor. Uneori, fotografiile înfățișează un moment atât de izbitor, încât trece linia în artă sau face ca spectatorii să aibă o reacție emoțională. Fotografia documentară se poate întâmpla oriunde, de la știri locale la reportaje direct din zonele de război. În cele mai bune cazuri, fotografiile documentare aruncă lumină asupra evenimentelor importante, dar puțin cunoscute, sau sărbătorește cele mai bune exemple de umanitate pentru toată lumea. Nu toate fotografiile documentare sunt pentru știri; uneori, pur și simplu documentează un loc sau o cultură pentru a le arăta si altor oameni.

Sport

fotografia sportivaUn alt stil larg de fotografie este fotografia sportivă, de la evenimente internaționale, cum ar fi Jocurile Olimpice, până la fotografie bazată pe aventuri, în cele mai îndepărtate zone ale lumii.

Chiar și un părinte care își fotografiază copilul facand sport face parte din acest gen.

Fotografia sportiva este un tip de fotografie care necesită abilități de autofocus de top, o sincronizare bună și de multe ori o viteză foarte rapidă a obturatorului.

Moda

O verisoara a portretului, dar suficient de distincta pentru a se considera gen propriu, este fotografia de modă. Aceasta este o lume cu ritm rapid, iar cei mai buni fotografi de modă sunt bine informați nu doar despre iluminat și fotografie, ci și despre stilurile vestimentare pe care le fotografiază. Fotografiile de modă sunt de obicei destinate mărcilor și reclamelor, dar nu întotdeauna, în special în lumea Instagram de azi.

Reclama comerciala

Fotografierea oamenilor pentru o reclama comercială este destinată să vândă un produs, în special prin reclame și chiar fotografii de stoc. Fotografii comerciali adesea surprind pur și simplu produsele înșeși, deși acest lucru voi acoperi mai târziu în acest articol; oamenii sunt astăzi foarte des folosiți în campaniile publicitare. De obicei, țelul fotografiei comerciale este de a crea imagini care să se potrivească cu emoțiile și mesajul pe care marca în cauză încearcă să-l transmită. Acești fotografi au nevoie de abilități speciale în iluminarea și vizualizarea studiourilor pentru a face planul clientului să devină realitate.

Fotografie de stradă

Fotografia de stradă este despre capturarea unor felii de viață care se întâmplă în zone comune dintr-un oraș, cum ar fi parcurile și trotuarele. Fotografiile de stradă bune găsesc sens și scop în momentele sau interacțiunile aparent obișnuite, făcând spectatorii să se gândească la ceva prin care altfel ar trece. Fotografia de stradă este adesea asociată cu lucrările în alb și negru la filmele de 35 mm, dar fotografiile de stradă din zilele noastre utilizează aproape orice stil de post-procesare și echipament de cameră.

Fotografie de evenimente

În afară de nunți, există clase mai largi de evenimente care merită recunoscute ca gen separat de fotografie. De exemplu, evenimente corporative, concerte, craciun. revelion și alte sărbători contează ca fotografie de eveniment. Vă puteți aștepta la imprevizibilitate și scene cu ritm rapid – dar și interacțiuni umane interesante și uneori (ca în cazul fotografiilor concertului) lumină foarte bună. Fotografii de eveniment calificați sunt capabili să transmită emoții, astfel încât spectatorii să poată retrăi momentul.

Călătorii

Unul dintre cele mai vaste tipuri de fotografie este călătoria – fotografierea vieții într-o altă zonă a lumii, indiferent dacă este portret sau peisaj. O fotografie de călătorie bună surprinde asemănările și diferențele izbitoare dintre oamenii din întreaga lume, făcându-ne să ne simțim mai conectați și conștienți de modul în care trăiesc ceilalți.

Fotografie pentru animale de companie

Fotografia pentru animale de companie nu se încadrează perfect în una din categoriile mai largi ale acestui articol, dar o pun la sfârșitul „fotografiei oamenilor”, deoarece animalele de companie sunt o parte importantă a familiilor multor persoane. Și abilități similare se aplică fotografiei pentru animale de companie ca si la portret – înțelegerea luminii, gestionarea schimbarilor bruste și transmiterea esenței subiectului tău. În afară de selfie-uri, acesta ar putea fi cel mai popular gen de fotografie de astăzi!

C. Genuri de fotografie cu obiecte realizate manual

Fotografie de produs

O altă ramură a fotografiei comerciale este fotografia de produs, unde de obicei fotografiați într-un studio cu iluminare atentă pentru a accentua produsul în cauză (deși uneori în aer liber sau în locație). În același mod ca portretul comercial, scopul unui fotograf de produs este acela de a se potrivi cu viziunea companiei în cauză. Brandul produselor de exterior va avea nevoi diferite față de un brand de stil de viață de înaltă calitate, chiar dacă ambele vând același tip de produs de bază, cum ar fi îmbrăcăminte sau rucsacuri.

Alimente

fotografia alimentaraFotografia alimentară a cunoscut o creștere remarcabilă a popularității în ultimii ani datorită rețelelor de socializare.

Anterior, a fost în esență un sub-gen al lucrărilor comerciale – reclame, cărți de bucate, meniuri și așa mai departe, dar a devenit din ce în ce mai mult o parte a fotografiei documentare.

Indiferent de imaginea finală, fotografiile alimentare aproape întotdeauna încearcă să surprindă subiectul lor în cel mai apetisant mod posibil.

Uneori, fotografii alimentari vor înlocui alimentele reale dintr-o imagine cu înlocuitori artificiali care arată mai bine, cum ar fi aracetul mai degrabă decât laptele atunci când fotografiază cereale!

Fotografie stil de viață

Un alt stil larg de fotografie este fotografia de stil de viață, realizând fotografii într-un studio al unei scene fabricate pentru a arăta cât mai bine. Deși fotografiile pe natură includ uneori lucruri vii, cum ar fi plantele, îl plasez în categoria „obiecte artificiale”, deoarece poate include aproape orice. Unele dintre cele mai interesante imagini de viață naturală pe care le-am văzut sunt de obiecte aparent plictisitoare, precum bijuterii de argint și rechizite de birou.

Arhitectură

Ultimul tip de fotografie din această listă este, de asemenea, unul dintre cele mai populare: fotografie de arhitectură, inclusiv peisaje urbane și alte detalii despre clădiri și construcții. În multe feluri, arhitectura este ca fotografia „peisajului urban”, practicienii din ambele genuri folosind adesea trepieduri și tehnici post-procesare atentă pentru a accentua subiectul cât mai bine posibil. Cu toate acestea, fotografia arhitecturală are dificultatea suplimentară de a face față liniilor drepte – nu este o sarcină ușoară dacă doriți să evitați un aspect înclinat în fotografia finală.

D. Alte tipuri de fotografie

Nu orice fotografie se încadrează perfect într-un singur gen de fotografie. Uneori, o imagine va trece peste linia între două sau mai multe tipuri diferite, cum ar fi o imagine peisagistică a telescoapelor făcute manual pe Calea Lactee. Este asta peisaj, arhitectură, științific sau astrofotografie? Nu contează cu adevărat – aceste genuri nu au o linie stricta între ele, iar categoriile doar simplifică discuțiile.
Este posibil ca alte imagini să nu îndeplinească criteriile pentru niciuna dintre aceste categorii, cum ar fi fotografia compusă suprarealistă sau imaginile abstracte în care nu puteți spune care este subiectul în primul rând. Este perfect și nu spune nimic despre calitatea unei fotografii într-un fel sau altul. Scopul listei de mai sus este să vă oferim câteva idei pentru diferite stiluri de fotografie de care vă puteți bucura, nu restricționați tipurile de imagini pe care le puteți face.

Related Posts

Portret de Iarnă: Cum să organizezi o ședință foto de Crăciun?

Portret de Iarnă: Cum să organizezi o ședință foto de Crăciun?

Sărbătorile de iarnă sunt un moment magic, o ocazie perfectă pentru a imortaliza amintiri și a împărtăși bucuria cu cei dragi. O ședință foto de Crăciun nu este doar o modalitate de a captura zâmbete și decoruri festive, ci și o oportunitate de a spune o poveste prin...

Cele mai populare siteuri cu stiri din domeniul fotografic

Cele mai populare siteuri cu stiri din domeniul fotografic

Exista in intreaga lume mii de siteuri cu stiri despre fotografiere, iar multe dintre ele sunt active si pe retelele sociale unde au milioane de urmaritori. Totusi, dintre cele mai populare siteuri ce publica constant articole despre arta fotografica vom prezenta doar...

0 Comments

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest

Share This